دستگاه مکنده دود پزشکی چیست؟
دستگاه مکنده دود پزشکی وسیلهای برای تصفیه هوای اتاقهای عمل جراحی و محیطهای بیمارستانی و درمانی است. در اصطلاح تجهیزات پزشکی به دستگاهی اطلاق می شود که با استفاده از آن دود، گاز، بخار و به طور کلی آلودگیهای موجود در هوا و فضای محیطهای درمانی و بیمارستانی جذب میشود. اجزای اصلی این دستگاه شامل پمپ هواکش، فیلتر و لوله است. آلودگیهای شناور در هوا، ذرات، گرد و غبار، دود و گاز ناشی از استفاده از دستگاههای لیرز.جراحی و سایر دستگاههای الکتریکی، توسط فیلتر دستگاه جذب میشود. و سپس هوای تصفیه شده مجدداً به محیط باز میگردد.
دستگاه مکنده دود یا به اصطلاح تخصصی آن اسموک اواکواتور، با مکش دود جراحی، فضای اتاق عمل را از ذرات معلق خطرناک پاکیزه نگاه میدارد. این دستگاه از جمله تجهیزات مهم و ضروری مراکز پزشکی، درمانی، دندانپزشکی و زیبایی است. استفاده از این دستگاه روشی استاندارد و مؤثر برای تصفیه هوای محیطهای درمانی و افزایش ایمنی کادر درمان است.
به طور مثال، در مراکز دندانپزشکی، آلایندهها و بخارهای سمی ساطع شده از جیوه، برای پزشک و دستیاران مضر و خطرناک است. لذا در این مراکز از دستگاه مکنده دود Fume Eliminator برای تصفیه هوا در حین جراحیها و اعمال دندانپزشکی استفاده میشود.
دود جراحی چیست؟
تخلیه دود جراحی در حین انجام اعمال مختلف جراحی (اعم از عمومی، تخصصی، زیبایی، پلاستیک، دندانپزشکی و …) ضروری است. در فرایند جراحی و کار با دستگاههای اتاقهای عمل یا اعمال زیبایی که از دستگاههای لیرزی استفاده میشود، بافتهای پوستی و مو دچار سوختگی میشود. دود، گاز، بخارات و ذرات ناشی از سوختگی بافت و مو، به صورت مستمر در اتاقهای عمل در حال انتشار است.
از جمله مسائل و مشکلات مهمی که جراحان زیبایی با آن مواجه هستند دود جراحی لیزر است. جراحان زیبایی و متخصصان پوست و مو، دائماً با ذرات، گازها و غبارات سمی و دودهای ناشی از دستگاههای لیزری و درماتولوژی سروکار دارند. در حین اعمال جراحی مختلف نیز فضای اتاق عمل مملو از دود، غبارات و ذراتی است که در هوا معلق هستند. البته کادر پزشکی و جراحی از ماسکهای ویژه استفاده میکنند اما این ذرات بسیار ریز قادر به عبور ار فیلتر ماسکهای جراحی نیز هستند. دود و گازهای جراحی حاوی ذرات میکرونی، اجزای بافت، مواد شیمیایی مختلف، ویروسها و باکتریهای خطرناک است.
دود جراحی عاملی سرطانزا است و استنشاق آن خطرات متعددی برای کادر درمان و پزشکی به همراه دارد. این دود منجر به بروز بیماریهای مختلف ریوی و بینایی میشود.
دود کوتر چیست؟
دستگاه مکنده دود پزشکی، دود ناشی از دستگاه الکتروکوتر را جذب میکند. دستگاه کوتر برای سوزاندن محل برش زخم و بافت برش خورده پوست در اتاقهای عمل مورد استفاده قرار میگیرد. لذا از جمله دستگاههایی است که در حین استفاده دود تولید میکند. این دود به دلیل گرما، سوزاندن بافت پوستی و تبخیر مایع درون بافت حاصل میشود. این دود از مواد شیمیایی مختلف به ویژه استالدهید، هیدروژن سیانید، استیرن، اتیلن، فنل، بنزن ترکیب شده است. همچنین ویروسهای مختلف، باکتریها، ذرات سلولی زنده نیز در ترکیبات این دود وجود دارد. پرسنل اتاق عمل، جراحان و پزشکان به طور دائم، ساعتها، ماهها و سالها در معرض این دود و ترکیبات شیمیایی آن قرار دارند.
عوارض ناشی از دود جراحی و دود کوتر چیست؟
مطالعات نشان میدهد دود کوتر و دود جراحی عوارض زیادی برای پرسنل اتاق عمل و کادر جراحی دارد. دستگاه مکنده دود پزشکی، درکاهش این عوارض موثر است. ترکیبات و ذرات معلق در هوای اتاقهای عمل از راه پوست، چشم و یا دستگاه تنفسی وارد بدن میشوند و عامل برخی بیماریهای سرطانی هستند. از جمله برخی عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این دود موجب انتقال ویروسهایی همچون هپاتیت و ایدز میشود. برخی ویروسها و باکتریهای موجود در دود کوتر یا دود دستگاه لیزر، تا مدتها زنده میمانند. لذا امکان انتقال عفونت به جراحان، پزشکان و پرسنل اتاق عمل را دارند.
- التهاب دستگاه تنفسی، سرطان ریه، اختلالات قلبی و عروقی، لوسمی، اختلالات بینایی از جمله عوارض جدی دود کوتر و دود جراحی هستند.
- سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، آبریزش چشمی، اضطراب، ضعف و سوزش چشم و گلو نیز به عنوان عوارض دود جراحی شایع است.
- دود حاصل از اعمال جراحی حاوی گاز خطرناک مونوکسید کربن است که یکی از عوامل بروز مشکلات قلبی و عروقی در افراد محسوب میشود.
چرا استفاده از دستگاه مکنده دود در بیمارستانها ضروری است؟
دستگاه مکنده دود پزشکی، خطرات و مسائل ناشی از ساطع شدن دود، گاز و بخارات حاصل از سوختن یا برش بافتهای پوستی را برطرف میکند. در اتاقهای عمل و برای جراحی های مختلف از دستگاههای لیزری و یا الکتریکی استفاده میشود. لذا در حین کار با این دستگاهها، تولید گاز و دود اجتنابناپذیر است. پرسنل اتاق عمل، جراحان، دندانپزشکان، متخصصان زیبایی و پوست و مو، به صورت مداوم با دود و گازهای ناشی از برش بافتهای پوستی یا مو مواجه میشوند. دود و گازهای تولید شده در اتاقهای عمل، منجر به تولید ذرات ریزی میشود که این ذرات خطرات فراوانی برای پرسنل به همراه دارد. دود جراحی حاوی مواد شیمیایی، گازها و بخارات سمی است که خطراتی را برای دستگاه تنفسی، بینایی و ریوی افراد ایجاد میکند.
مطالعات پزشکی و پژوهشهای متعدد، خطرات دود و گازهای موجود در اتاقهای جراحی و اثرات آن بر سلامت کادر پزشکی را به اثبات رسانده است. یافتههای پژوهشگران نشان میدهد که دود جراحی، منجر به بروز عفونتهای حاد، سرطان و اثرات مخرب بر دستگاههای تنفسی و بینایی پرسنل اتاق عمل میشود. ذرات گاز و دود ناشی از دستگاههای لیزر، جراحی و الکتریکی، حتی از فیلتر ماسکهای جراحی مانند N۹۵ و N۱۰۰ نیز عبور میکند. این ذرات 1 میکرون و حتی برخی گازها و بخارات حاصل از دستگاههای کوتر 005/0 میکرون است.
استفاده از دستگاه مکنده دود پزشکی، راهکاری برای حفظ سلامتی پرسنل از اثرات ناشی از ذرات خطرناک و گازهای موجود در اتاق عمل محسوب میشود.
نقش دستگاه مکنده دود جراحی در کاهش این عوارض چیست؟
دستگاه مکنده دود پزشکی، فضا و محیط اتاقهای عمل را استریلیزه کرده و از مبتلا شدن کادر درمان و پزشکی به بیماریهای سرطانی و عفونی و ویروسی جلوگیری میکند. دود و گازهای جراحی حاوی ذرات میکرونی، ترکیبات شیمیایی متعدد، ویروسها و باکتریهای خطرناک است. که انتشار آنها در محیط بسیار خطرناک است و می تواند آسیب های جبران ناپذیری بزند . عوامل متعددی در شکلگیری ترکیب و عوارض دود جراحی دخیل است. برخی از این عوامل را میتوان به شرح زیر نام برد:
- روشهای انجام عمل جراحی.
- نوع بافت پوستی، مو و اندام که تحت عمل جراحی قرار میگیرد.
- وضعیت و میزان شیوع عفونت در بافت و بدن.
- میزان تخریب بافت پوستی و اندامها.
- مدت زمان انجام عمل جراحی.
- کیفیت دستگاههای استفاده شده در فرایند انجام عمل جراحی.
با خرید دستگاه مکنده دود پزشکی و استفاده از آن در حین انجام اعمال جراحی مختلف، هوای اتاق عمل، عاری از هر گونه دود، ذرات و گازهای سرطانزا خواهد شد. همچنین این دستگاه موجب رفع بوی نامطبوع و عوامل آلرژیزای محیطی میشود و از این طریق سلامت پرسنل اتاق عمل را تضمین میکند.
اجرای اصلی دستگاه مکنده دود پزشکی چیست؟
دستگاه مکنده دود پزشکی، از قسمتهای مختلف تشکیل شده است. این قسمتها عمدتا شامل لوله، فیلتر، محفظه عایقبندی شده و موتور ساکشن است. توضیحات هر کدام از بخشها به شرح زیر است:
- شلنگ و لوله دستگاه به صورت یکبارمصرف استفاده میشود و بعد از هر بار استفاده بایستی تعویض شود. شلنگ سبک بوده و قابلیت انعطاف مناسب برای کاربری در شرایط مختلف را دارد.
- هوای آلوده محیط بعد از عبور از شلنگ و لوله، وارد محفظه عایقبندی شده میشود.
- فیلترهای دستگاه به صورت چند لایه است.فیلترها وظیفه جذب ویروسها، باکتریها، ذرات ریز، بو، رطوبت و گازها را بر عهده دارند. از جمله فیلترهای متداول در دستگاه مکنده دود پزشکی میتوان به پرفیلتر، فیلتر اولپا، فیلتر هپا13، فیلترکربن اکتیو و فیلتر گرانول اشاره کرد.
- موتور دستگاه با مکش قوی، هوا را از شلنگ به داخل محفظه و فیلترها میکشاند. بعد از تصفیه، هوای تمیز را دوباره به محیط بر میگرداند. به دلیل شرایط خاص اتاق عمل، و آرامش و تمرکز کادر پزشکی بر فرایند عمل جراحی، موتور دستگاه باید بدون صدا و لرزش کار کند.
روشهای استفاده از دستگاه مکنده دود پزشکی چیست؟
استفاده از دستگاه مکنده دود پزشکی، پیچیدگی خاصی ندارد. این دستگاه از ساختار فیلتراسیون چندمرحلهای برخوردار است. در حین عمل جراحی، لوله دستگاه در نزدیکی محل جراحی. و فاصله 1 سانتیمتری آن قرار داده میشود. به این ترتیب، از انتشار ذرات و آلودگیها و همچنین بوی نامطبوع در محیط اتاق عمل جلوگیری به عمل میآید.
دستگاه مکنده دود پزشکی در جراحیهای زیبایی و پلاستیک چه کاربردی دارد؟
دستگاه مکنده دود پزشکی، یکی از نیازهای ضروری مراکز جراحی پلاستیک، پلاسما درمانی و انجام عملهای زیبایی محسوب میشود. این مراکز به طور ویژه به یک دستگاه دستگاه مکنده دود لیزر نیاز دارند. برخی کاربردهای مهم دستگاه مکنده دود در این خصوص به شرح زیر است:
- در برخی عملهای زیبایی، تولید دود از دستگاههای لیزر و کوتر ، پلاسما تراپی اجتنابناپذیر است.
- در عملهای جراحی لابیاپلاستی. برداشتن خالهای گوشتی زائد، رفع تتو، حذف وارت و زگیل، بافت پوستی برش داده میشود. این امر موجب تولید دود و بخار ناشی از حرارت مایع درون بافتی میگردد.
- در برخی اعمال جراحی، ضایعات پوستی یا بافتهای پوستی آسیبدیده باید از اندام اصلی جدا شوند. در این فرایند تولید دود ناشی از سوختن بافت پوستی با دستگاههای کوتر یا لیزر طبیعی است.
چرا در اعمال پلاسما درمانی، استفاده از دستگاه مکنده دود ضروری است؟
دستگاه مکنده دود لیزر یکی از تجهیزات مورد نیاز مراکز پلاسما درمانی و جوانسازی پوست است. با استفاده از روش پلاسما درمانی انواع مختلفی از آسیبهای بافتهای پوستی بدن برطرف میشود. از جمله میتوان به درمان چین و چروکهای ناشی از افزایش سن. افتادگیهای پوستی در نقاط مختلف بدن، آکنه و جوشهای پوستی. بافتهای پوستی زخمی شده و آسیب دیده، بریدگیهای پوستی اشاره کرد. همچنین پلاسما درمانی برای رفع و درمان افتادگیهای پلک و چشمها و بهبود فرم بینی نیز کاربرد وسیعی دارد.
در فرایند انجام پلاسما جت و اعمال جوانسازی پوست، تولید دود جراحی ناشی از برخورد انرژی پلاسما با نقاط پوستی اجتنابناپذیر است. در پلاسما درمانی، انرژی و گاز از طریق نوک قلم. دستگاه به نقاط ریز مشخص شده از پوست بدن برخورد میکند. برخورد این انرژی با پوست منجر به تولید دود و بخار از آن نقاط میشود. در هنگام این عمل، بوی نامطبوع ناشی از سوختگی پوست نیز در فضا منتشر میشود.
اصول و راهکارهای استفاده از دستگاه مکنده دود پزشکی در مراکز درمانی، جراحی لیرز و پلاسما تراپی چیست؟
محفظه و شلینگ و فیلترهای دستگاه مکنده دود پزشکی، آکنده از مواد سمی، سلولها، باکتریها و گازهای سرطانزا است. لذا در هنگام کار با این دستگاه و نیز برای جلوگیری از انتشار بیماری در محیطهای جراحی و اتاقهای عمل بایستی به نکات مهمی توجه کرد.
تعویض فیلتر به صورت منظم
فیلترهای دستگاه باید به صورت مرتب و منظم با فیلترهای نو جایگزین شوند. باید با نهایت دقت و رعایت نکات بهداشتی صورت گیرد. تا آلودگیهای موجود در فیلتر در فضا منتشر نشود.
سرویس دستگاه به صورت منظم و دورهای
قدرت مکش دستگاه، قابلیت حمل آسان و استفاده در محیطهای مختلف، هزینههای قطعات جانبی، قیمت فیلترها بر قیمت دستگاه مکنده دود پزشکی تاثیر میگذارد.
برای گرفتن اطلاعات بیشتر یا خرید این دستگاه مکنده دود پزشکی می توانید با کارشناسان ما در med118 تماس بگیرید.